HASTANEMİZ SEMT POLİKLİNİĞİNDE;
ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI KLİNİĞİMİZ HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Çocuk Gelişimcisi, Dil ve Konuşma Terapisti, Ergoterapist ve Psikolog hizmet vermeye devam etmektedir.
ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI BİRİMİ
ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSİ; 0-18 yaş arası çocuk ve ergenlerin gelişimsel, ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlardaki zorlukları ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Oldukça geniş bir görev alanı olan çocuk ve ergen psikiyatrisi birimi doğumdan ergenlik döneminin bitimine kadar sağlıklı gelişimin sağlanması ve var olan bozuklukların tanı ve tedavisi için çalışır.
Çocuk Psikiyatri doktoru, çocuğun ruh sağlığı ile ilgili bir problem sıkıntı ile karşılaşıldığında başvurulması gereken kişidir. Çocuğun gelişim dönemlerinde oluşabilecek ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal alanlarda var olan tüm sıkıntılar çocuk psikiyatrisini kapsamaktadır.
Çocuk Psikiyatrisine her zaman başvurulabilir. Çocuğun hiçbir ruhsal belirtisi olmasa bile Çocuk Psikiyatrisine danışmak amaçlı gelinebileceği gibi, herhangi bir ruhsal belirtide gelinmelidir.
Örneğin; Bebeklik döneminde uyku ve beslenme alışkanlıkları nasıl olmalıdır? Sorusuyla gelinebileceği gibi çocuğun günlük hayatını, okul başarısını, aile içi ilişkilerini, arkadaş uyumunu olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal bir belirti ile de başvuru yapılabilir.
ÇOCUK GELİŞİM UZMANI; Çocuk gelişim uzmanları, ailelere çocukların gelişimi ve eğitim hayatları ile ilgili danışmanlık hizmeti verir.
DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ; Çeşitli seviyelerde konuşma, dil ve iletişim sorunları olan ya da yutma, içme ve yeme zorluğu bulunan bebek, çocuk ve yetişkinleri tedavi eder. Yarık damak, kekemelik, konuşmada gecikme ve ses bozuklukları gibi bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek de görevleri arasındadır.
ERGOTERAPİ; Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapistler temel olarak kişilerin günlük yaşama ve anlamlı aktivitelere katılımlarını sağlamak için çalışır. Özellikle herhangi bir hastalık sebebiyle hayattan kopmuş ya da kendini kültürel sebeplerle dışlanmış hisseden bireylerin tekrar hayata kazanımı hedeflenir.
Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.
PSİKOLOGLAR; Bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler; öğrendiği bilgi ve beceriler ile nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır.
Çocuk Psikiyatrisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Otizm
İnternet ve bilgisayar teknolojileri aşırı kullanımı
Depresyon
İntihar düşünceleri, kendine zarar verme (jiletle çizik atma vb)
Kaygı (anksiyete) bozuklukları (Ayrılma kaygısı, sosyal fobi vb)
Travma
Organik nedenlerle açıklanamayan baş ağrısı, karın ağrısı gibi psikosomatik şikayetler
Davranış Bozuklukları (söz dinlememe, karşı gelme, yalan söyleme, izinsiz eşya alma vb)
Öğrenme bozuklukları (Disleksi vb)
Obsesif kompulsif bozukluk (takıntılar)
Tik bozukluğu
Okul reddi
Sınav kaygısı
Kişilik sorunları
Uyku sorunları
Tuvalet alışkanlıkları (Alt ıslatma, organik olmayan kabızlık vb)
Yeme problemleri (yemek yememe, yediğini çıkarma vb)
Konuşma bozuklukları (Kekemelik, geç konuşma vb)
Arkadaş uyumsuzluğu
Cinsel gelişim ve cinsellikle ilgili sorunlar
Dissosiatif bozukluk
Zeka geriliği
Psikoz (şizofreni vb) ve bipolar bozukluk.
26 Ocak 2022